Show electrizant la a şasea ediţie a “MoonTimeBike”
Spectacol total, sâmbătă seara, în Parcul Tineretului din Bucureşti, la a şasea ediţie a “MoonTimeBike”. O cursă incendiară, oferită de cei mai buni mountain bikeri, cu un câştigător –surpriză, provenit din noua generaţie de ciclişti, o luptă pasionantă la toate categoriile, cu răsturnări de situaţie, mulţi spectatori pe traseu, care, prin încurajări, i-au ajutat pe concurenţi să învingă greutatea traseului şi să se autodepăşească, muzică ce i-a dinamizat pe toţi cei prezenţi, multe premii şi o petrecere, la finalul sezonului de mtb, la care s-a putut distra toată lumea: concurenţi, spectatori, voluntari şi organizatori.
Startul cursei a fost exploziv şi s-a plecat mai tare ca la celelalte ediţii, la aceasta contribuind, poate, şi exuberanţa vârstei celor 2 concurenţi care au condus de la început ostilităţile. Prieteni, deşi la cluburi diferite, Patrick Pescaru (NoMad Merida CST) şi Roberto Burţa (Scott Faresin), au avut un ritm nebun în prima tură şi s-au distanţat rapid de ceilalţi. Au colaborat perfect şi au dus cu schimbul trena, apoi, în turul al cincilea, pe zona denumită „Urcarea mare”, cea mai abruptă pantă a traseului, Patrick a accelerat, iar intrarea în ultima tură l-a găsit cu un avans de peste 20 de secunde faţă de Roberto, care aproape s-a păstrat până la final. Simţind că va obţine un rezultat mare, Patrick, campionul de juniori al României la mtb Cross Country Olympic (XCO), i-a solicitat, înaintea cursei, preşedintelui clubului şi organizatorul competiţiei, Daniel Sărdan, să evolueze la categoria Elite, pentru a-şi măsura forţele cu cei mai buni concurenţi. Pe locul al treilea, a sosit, la aproape 3 minute după învingător, multiplul campion naţional şi balcanic, dublu câştigător al“MoonTimeBike”, Lucian Logigan (Scott Faresin). Campion naţional la XCO în 2019, Lucian a întâmpinat probleme tehnice, sâmbătă, şi a încheiat cursa fără lumini.
La feminin, s-a impus campioana naţională la maraton (XCM), Salome Bondor (NoMad Merida CST), care a condus cursa de la început. Pentru celelalte locuri de pe podium, lupta a fost aprigă, Suzanne Hilbert (NoMad Merida CST), aflată după primele tururi pe poziţia secundă, a fost întrecută în turul al patrulea de campioana naţională de juniori XCO, Miruna Gîrbacea (Dinamo BikeXpert), ordine care s-a păstrat până la final. Rezultatele confirmă sezonul foarte bun al sportivilor de la NoMad Merida CST, antrenorul lor, George Cristian Stan, încheind pe locul al cincilea cursa de sâmbătă seara.
A fost o luptă sportivă admirabilă şi la celelalte categorii, cu schimbări de locuri pe parcursul cursei şi dueluri care i-au ţinut cu sufletul la gură pe spectatorii prezenţi în număr mare pe traseu şi în zona de Start/Sosire. Datorită spaţiului redus în care s-a desfăşurat cursa, numărul concurenţilor a fost limitat, fiind selectaţi cei mai buni ciclişti. Au participat mulţi sportivi consacraţi, câştigători a numeroase concursuri în ţară şi străinătate, printre ei fiind campionul naţional la fond pe şosea, Vlad Dobre(NoMad Merida CST), locul al patrulea sâmbătă. S-au impus: Gabriel Silaghi (Giant) la categoria 15-18 ani, Andrei Pascu la 19-29 ani, Daniel Marius Roşioru (PlayBike Riders) la 30-39 ani, Romulus Veştemean (Măgura Cisnădie) la 40-49 ani şi Traian Cristian Nuţă (Giant) la peste 50 de ani. Au fost premiate primele 5 locuri la Elite şi Feminin şi primele 3 poziţii la celelalte categorii, cu premii în bani şi trofee tematice. Iar fiecare participant la cursă a primit câte o medalie care să-i amintească, peste ani, această seară superbă.
Traseul spectaculos, de tip Cross Country Olympic (XCO), variat şi provocator, cuprinzând alei, poteci, podeţe, trepte, urcări şi coborâri pe asfalt şi teren accidentat, cu o buclă şi o săritoare în apropierea zonei de Start/Sosire şi cu celebra maşină pe post de obstacol, a avut mai multe zone de iarbă ca în trecut şi mai puţine de asfalt şi poate fi folosit în permanenţă de alergători şi mountain bikeri. „Memo” Sebastian Vrânceanu a fost cel care a comentat întreaga cursă şi „maestrul de ceremonii” la premiere, alături de Doina Ţiţei, o sportivă consacrată şi cea care se ocupă de logistica concursurilor produse de NoMad Merida CST. Alături de aceştia, s-a aflat şi Daniel Osmanovici, membru al comunităţii mtb, care a început şi încheiat concursul de sâmbătă. Startul a fost întârziat cu un sfert de oră, pentru a putea ajunge şi câţiva ciclişti care au fost prezenţi şi la concursul de mtb de la Pucioasa, de dimineaţă.
Contact: Doina Ţiţei, Clubul Sportiv NoMad Multisport
E-mail: info @ nomadmultisport.ro
“MoonTimeBike” 2019 în cifre
- peste 5.000 km şi peste 1.000 de ture parcurse de concurenţi
- peste 700 de spectatori
- peste 100 de persoane în echipa de organizare, voluntari şi colaboratori
- 160 de instrumente de făcut zgomot/încurajat
- 75 de fotografi
- 30 de proiectoare
- peste 10 km de bandă de avertizare/marcare pe traseu
- un traseu de 5,2 km
- 6 ture de parcurs
- o maşină de făcut fum
- o maşină-obstacol Dacia Break
- peste 1.200 m de garduri
- 22% înclinaţia pantei celei mai abrupte
- 120 de metri diferenţa de nivel a traseului
- fond de premiere de 10.000 lei.
Declaraţii:
Patrick Pescaru (NoMad Merida CST), câştigătorul “MoonTimeBike” 2019
S-a pornit tare. De la început, am fost printre primii, iar la prima urcare am fost primul. Am pedalat în ritmul meu. Am observat că m-am distanţat cu Roberto Burţa şi am menţinut un ritm bun. Ne-am dozat destul de bine energia şi, la un moment dat, în a cincea tură, am tras mai tare pe urcarea cea mai grea. Acolo s-a făcut diferenţa între noi doi. După aceea, am încercat să-mi păstrez avansul. A fost a doua mea participare la “MoonTimeBike”. Ştiam la ce să mă aştept. Sunt foarte muţumit de mine şi de performanţa mea. Traseul este favoritul meu şi mi s-a potriveşte, pentru că n-are urcări lungi, iar eu sunt bun la atacuri scurte şi explozive. Este o victorie foarte importantă pentru că această cursă este una dintre cele mai importante din ţară. Nu cred că puteam încheia mai bine sezonul decât cu o victorie la cursa mea preferată dn ţară.
Roberto Burţa (Scott Faresin), locul al doilea la “MoonTimeBike” 2019
A fost o cursă echilibrată. Am alternat cu Patrick conducerea cursei. Am dus trena cam câte o tură fiecare. În turul al cincilea, pe o urcare abruptă, el a atacat şi n-am fost destul de puternic să-l urmez. Traseul e foarte fain, te ţine în priză mereu. Concursul e interesant pentru că se desfăşoară noaptea. Sunt foarte mulţi spectatori prezenţi şi te încurajează tot timpul. Am mai fost şi în 2017 şi probabil că o să revin cu fiecare ocazie. Nu m-am pregătit special pentru cursă. Am făcut doar două-trei ture înainte de start. Organizarea a fost la cel mai înalt nivel. N-ai de ce se să te plângi.
Salome Bondor (NoMad Merida CST), câştigătoarea “MoonTimeBike” 2019
A fost foarte greu pentru mine, am venit foarte răcită şi am crezut că o să abandonez la un moment dat. M-am motivat la start. Am zis că, dacă tot sunt aici, trebuie să dau totul. M-am desprins de la început, am mers foarte tare în plutonul cu băieţii şi am fost prima fată care a intrat pe single trails. Voiam de mulţi ani să câştig această cursă. În 2015, am fost prima dată la “MoonTimeBike” ca să susţin un prieten. Eu făceam triatlon. Cursa mi-a plăcut foarte mult. Atmosfera e nemaipomenită şi nemaintâlnită şi mi-am zis că trebuie să mă antrenez pentru cursa asta şi aşa m-am apucat de mountain bike. Traseul mi se potriveşte pentru că e de explozie, cu urcări scurte şi tari. Şi nu e foarte tehnic la coborâre.
Daniel Sărdan, organizatorul competiţiei
E foarte greu să organizezi un concurs în Bucureşti sau în apropiere, pentru că, pe lângă aprobări şi toate demersurile pe care trebuie să le faci, zona este şi foarte aglomerată. A ieşit bine, n-au fost incidente, am reuşit să izolăm traseul. Am reuşit să ne organizăm într-un timp foarte scurt, în mai puţin de două săptămâni. Noi am făcut demersurile necesare, de la începutul anului şi le-am tot aşteptat. Până la urmă, autorităţile ne-au susţinut, mai ales cei de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement a Bucureştiului (ALPAB). Sper să dezvoltăm un proiect cu ei şi traseul să rămână permanent. A fost al patrulea concurs pe care l-am organizat în acest an. S-a format o echipă foarte frumoasă, în care fiecare ştie ce trebuie să facă. Nu mai trebuie să mai comunicăm foarte mult. Avem oameni de valoare, descurcăreţi şi fiecare segment este făcut aproape perfect. Dar la fiecare cursă mai apar şi variabile. Chiar înaintea concursului, a trebuit să modificăm un pic traseul, din cauza perimetrului creat de Jandarmerie pentru meciul de handbal ce se desfăşura la Sala Polivalentă.